Stlačením tlačidla potvrdzujem, že mám viac ako 18 rokov

Správna teplota vína pri jeho podávaní: Vinárske Zaujímavosti

Správna teplota vína zásadne ovplyvňuje výsledný dojem

Začneme tým najdôležitejším - prečo by ste mali venovať pozornosť teplote, pri ktorej podávate svoje víno. Správna teplota je najdôležitejším faktorom, ktorý ovplyvňuje chuť a vôňu vína. Ľudia majú citlivosť na teplotu v oblastiach pier a špičky jazyka, čo znamená, že príliš chladné víno znecitlí papily a príliš teplé víno vynikne alkoholovou chuťou. Preto je dôležité dosiahnuť optimálnu teplotu pre každý druh vína.

Optimálna teplota červeného vína nie je izbová

Určite poznáte pravidlo, že červené víno sa podáva pri vyššej teplote ako biele. To je kvôli vyššej molekulovej hmotnosti červeného vína, ktorá vyžaduje vyššiu teplotu pre správne odparovanie aróm. Optimálna teplota červeného vína sa však môže líšiť podľa odrody a veku vína. Ľahšie červené vína sa odporúčajú pri teplote 12 – 15 °C, zatiaľ čo staršie a ťažšie vína by mali mať teplotu 15 – 18 °C.

Biele víno a jeho optimálna teplota? Záleží od druhu

Podobne ako červené víno, aj biele víno vyžaduje správnu teplotu na výrazné prejavenie svojich vlastností. V prípade sladších bielych vín sa odporúča teplota 8 – 12 °C, zatiaľ čo suché biele víno by malo byť podávané pri teplote 9 – 12 °C. Staršie, jemnejšie biele vína si zase vyžadujú vyššiu teplotu na zvýraznenie svojich aróm a chuti.

Teplota šumivého vína pri podávaní

Aj pri šumivých vínach zohráva teplota dôležitú úlohu. Vyššia teplota šumivého vína podporuje uvoľňovanie oxidu uhličitého, zatiaľ čo nižšia teplota umožňuje dlhšie zachovanie bubliniek v pohári. Preto sa odporúča servírovať šampanské pri teplote 6 – 8 °C, ale s vyšším vekom fľaše môžete voliť aj vyššiu teplotu, až 14 °C.

Teplota vína môže závisieť aj od ďalších faktorov

Okrem druhu vína je dôležité zvážiť aj ročné obdobie a pokrm, ktorým bude víno sprevádzané. V lete sa odporúča podávať vína o niečo chladnejšie, zatiaľ čo v zime môžete zvoliť teplejšiu teplotu. Vína sa tiež môžu podávať studenšie ako aperitívy alebo teplejšie k teplejším jedlám.

Správna teplota vína v domácich podmienkach

Ako dosiahnuť správnu teplotu vína v domácich podmienkach? Najlepší spôsob je použitie nádoby s ľadom, do ktorej ponoríte fľašu vína. Chlaďte fľašu najskôr dnom nahor, pretože teplota v spodnej časti fľaše klesá rýchlejšie. Fľašu niekoľkokrát počas chladenia otočte. Ak chcete urýchliť proces ochladenia, môžete fľašou krúžiť v nádobe.

Ak naopak potrebujete zvýšiť teplotu vína, použite nádobu s vlažnou vodou a vyhýbajte sa prudkým zmenám teploty. Pred podávaním víno pripravte o 1 – 2 °C studenšie, než je udaná servírovacia teplota, pretože sa rýchlo ohrieva na teplotu okolia.

Správna teplota vína je kľúčovým faktorom pri jeho podávaní. Každý druh vína vyžaduje inú teplotu, aby sa mohli prejaviť jeho jedinečné vlastnosti. Dodržiavanie odporúčaných teplôt a starostlivé spracovanie vína pred podávaním vám umožnia plne vychutnať všetky jeho chute a arómy. Takže nezabudnite, že teplota vína má veľký vplyv na vašu vínnu zážitok, a užite si svoje obľúbené víno v optimálnom stave.

Pozrite si aj

ĎALŠIE AKTUALITY

Ďalšie aktuality
loader
Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.