Stlačením tlačidla potvrdzujem, že mám viac ako 18 rokov

LIMITOVANÁ EDÍCIA EMOTÍVNYCH ABSTRAKTOV

Výtvarné umenie a víno sú dva odlišné svety, ktoré sa zdá byť na prvý pohľad nesúvisiace. No práve v tejto nepravdepodobnej kombinácii sa skrýva jeden z najzaujímavejších zážitkov pre naše zmysly. Spájajúc jedinečnú tvorivosť umelcov a bohatstvo chute vín, vzniká harmonická symbióza, ktorá nás zavedie do sveta estetiky, inšpirácie a radosti.

Vinárstvo má dlhú históriu a tradíciu spojenú s pestovaním hrozna a výrobou kvalitných vín. No niektorí vinári sa nezameriavajú len na produkciu vín, ale snažia sa priniesť do svojich vín umenie, chuť a emócie. Jedným takýmto vinárom je aj Peter Rajníc, ktorý stojí za limitovanou edíciou vín s názvom "Emotívne abstrakty". Táto edícia prináša špeciálny zážitok nielen v chuti, ale aj v podobe jedinečného vizuálneho zážitku.

Víno môže byť aj samo o sebe umeleckým dielom. Výtvarníci často zapájajú svoju tvorivosť do výroby etikiet na vína. Tieto etikety sa stávajú malými umeleckými dielami, ktoré nám okrem informácií o víne prinášajú aj zážitok z ich vizuálnej krásy. Etikety môžu odrážať štýl vína, jeho charakter, ale aj umelcovu vlastnú tvorivosť a nápaditosť.

Slová grafického dizajnéra Stana Jendeka- "Po pár stretnutiach pri Petrových vínach, v spoločnosti pribúdajúcich emotívnych abstraktov, som autorovi vín a obrazov navrhol, aby sme urobili kolekciu exkluzívnych vín v unikátnom dizajne. Myšlienku sme ladili pol roka a výsledkom je nádherné balenie 6 Petrových vín, kde sme na etiekty použili výber z jeho obrazov. Mám veľkú radosť z tohto nášho spoločného diela. Peter Rajníc je autorom skvelých vín a nádherných obrazov, ja som ich nafotil a urobil dizajny etikiet a krabice. Toto dielo by nevzniklo bez nášho priateľstva a vzájomnej inšpirácie".

Silvánske Zelené 2022 – Nezabudnuteľný pohľad na hrozno

Prvým vínom v limitovanej edícii od vinárstva RAJNIC je Silvánske Zelené 2022. Toto neskoré víno je suchšieho charakteru a svojim zložením nám prináša výrazné zážitky. Silvánske Zelené je odrodou, ktorá sa vyznačuje ovocnou vôňou zrelej hrušky, mandle a chlebovej kôrky. Je to komplexné víno, ktoré nám v jeho chuti ponúka jemné ovocné tóny spolu s príjemnými kyselinami. Jeho farba sa líši od slamovo zelenej až po svetložltú.

Toto víno je skvelým spoločníkom k pokrmom ako Flammekuche, plnené zemiakové gule s kyslou kapustou, pomaly dusené jahňacie so zeleninou alebo k grilovaným morským rybám. Jeho osviežujúce vlastnosti ho predurčujú aj na úlohu aperitívu, či už pri spoločenských udalostiach alebo relaxačných chvíľach.

Pinot Blanc 2022 - Elegancia vo fľaši

Druhé víno v tejto limitovanej edícii je Pinot Blanc 2022. Tento Rulandské biele prichádza vo forme neskorého zberu a je charakteristický svojou eleganciou a komplexnosťou. Jeho vôňa je plná ovocných tónov zrelej hrušky, a mandle, ktoré nám ponúkajú zvýraznenie charakteristík tohto vína. Jeho farba má slamovú farbu so sklonom k jemnej zelenej a svetložltej.

Pinot Blanc je vynikajúcim spoločníkom ku pokrmom ako je alsaská kuchyňa, plnené zemiakové gule s kyslou kapustou, pomaly dusené jahňacie so zeleninou alebo grilované morské ryby. Jeho výnimočný charakter ho predurčuje nielen na jedlo, ale aj na samostatné degustovanie.

Rizling Rýnsky 2022 - Sviežosť a živá acidita

Tretie víno v tejto edícii nám prináša sviežosť a živú aciditu. Rizling Rýnsky 2022 je neskorým zberom a jeho charakteristické vlastnosti ho radia medzi jedny z najznámejších odrôd. Jeho farba je slamovo zelená so sklonom k jemnej zelenej a svetložltej. Vôňa tohto vína je presladená muškátovými tónmi a citrusmi.

Toto víno je skvelou voľbou ku rybám a bielemu mäsu. Jeho sviežosť a výrazná kyselina ho robí aj vynikajúcim aperitívom, ktorý môže oživiť a podčiarknuť chuť jedla.

Devín 2022 - Odkaz histórie

Štvrtým vínom v tejto limitovanej edícii je Devín 2022. Toto víno nesie v sebe odkaz histórie a slovenskej vinohradníckej tradície. Odroda Devín bola vyšľachtená na Slovensku v roku 1958 a svojim charakterom a chuťou sa radí medzi vynikajúce slovenské vína. Jeho slamová farba so zlatými až jantárovými odtieňmi nám v kombinácii s muškátovo citrusovou vôňou ponúka nezabudnuteľný zážitok.

Devín sa skvele hodí k pokrmom ako je kuracie mäso a tradičné slovenské biele syry. Jeho charakteristická chuť sa môže výborne dopĺňať aj s domácou štrúdľou, čím nám umožní odkryť jeho skryté odtiene.

Cabernet Sauvignon Rosé 2022 - Oslnivý odtieň ružového

Piate víno v tejto edícii nám prináša oslnivý odtieň ružového. Cabernet Sauvignon Rosé 2022 je suchším vínom s intenzívnymi tónmi lesných plodov, najmä malín. Jeho farba je malinovo ružová, čo ho robí neodolateľným už pri prvom pohľade.

Toto víno je vynikajúcim spoločníkom k jemným úpravám pokrmov z bieleho aj tmavého mäsa. Jeho intenzívne tóny a plnosť chuti ho robia výbornou voľbou pri zážitkoch zo slávnostných príležitostí, ako aj pri relaxácii.

Výnimočný ročník Cuvée 1947 - Historický odkaz v pohári

Záver tejto limitovanej edície nám prináša skutočný poklad - výnimočný ročník Cuvée 1947. Toto víno je kupážou viacerých odrôd, ako sú Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá, Dunaj a Merlot. Je označované aj hodnotením COS, ktoré zahŕňa historické popisy vína zo strany gréckeho historika Horácia a uhorského polyhistora Mateja Bela. Víno je v tomto prípade doplnené o piaty element chuti - Umami. Jeho charakter a kvalita ho robí vynikajúcim darčekom pre milovníkov vína, ktorí chcú okúsiť skutočný historický odkaz v pohári.

Pozrite si aj

ĎALŠIE AKTUALITY

Ďalšie aktuality
loader
Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.